Hvordan pakke sekken

Lurer du på hvordan du skal pakke en sekk egnet for lange eller korte turer? Her er svaret på det og hvordan du skal justere sekken på tur. Se mer for pakketips.


Flere av speiderne, spesielt de som er nye, har ikke helt lært seg hvordan man pakker en sekk. Erfaringsmessig har jeg lært at det ofte er foreldrene som har litt skyld i dette siden det ofte er mamma eller pappa som har pakket sekken for speiderne.

Det er veldig viktig å vite hvordan man skal pakke sekken før en drar ut på turer, enten det er en liten dagstur eller lengre vandringen over flere dager kan man spare masse tid og krefter på å pakke sekken sin riktig. Ikke minst er det lurt med en sekk som har muligheter til å strammes inn i skulderreimene, hoftebeltet, brystreimen og ellers muligens tilpasses ryggen også. At sekken har rikelig med stropper og kompresjonsreimer kan også være greit, men dette er ikke nødvendig. Det aller viktigste er at sekken er god å bære. Derfor er det viktig å vite hvordan man skal pakke sekken.

Pakking av tursekken kan være vitenskap i seg selv, men med noen enkle pakketips kan du få orden i sakene og sekken bedre å bære og lettere å finne fram i. Generelt bør alt med unntak av lette gjenstander

(som for eksempel liggeunderlag), pakkes inn i sekken. Legg tunge gjenstander inn mot ryggen.

På sommerstid foretrekker mange å la det tyngste ligge høyt i sekken.

Soveposen legger du nederst. Legg ting du trenger under turen (regntøy, skift, mat, stormkjøkken og lignende) lett tilgjengelig i topplokk og sidelommer. Kart og kompass eller GPS har du selvfølgelig i lommen eller i en egen kartmappe. Pakk tingene inn i plastposer eller vanntette pakkeposer, så holder det seg tørt i tilfelle regn. (Et tips her kan være å ha fargekoder på posene. Eks. Svart pose for undertøy og gul pose for ull)

Pass på at vekten blir likt fordelt på begge sider av sekken.

Plassering: Med vekten fordelt på den mest hensiktsmessige måten, vil bærekomforten øke. Ved å pakke utstyr du kan trenge underveis lett tilgjengelig, og det øvrige utstyret i bunn av sekken, vil du unngå å måtte pakke om sekken underveis. Tungt utstyr legges godt inn mot ryggen, slik at tyngdepunktet kommer mellom skulderbladene. Det er viktig at spisse, harde ting ikke stikker ut mot ryggen. Med unntak av liggeunderlag bør det meste pakkes innvendig i sekken. Sekken blir mer stabil og man unngår at utstyr plassert utenpå sekken henger seg opp i greiner og steiner.

Tyngde: Å gå med tung sekk belaster kne og spesielt hofteledd mye. Det er derfor viktig å være bevisst på hvor mye man pakker i sekken. Turgleden vil også bli større om ikke sekken er for tung.. Dersom du har lite trening med å gå turer med sekk, er det en tommelfingerregel at sekken ikke skal veie mer enn 1/5 av kroppsvekten. I dag bærer fjellførere generelt vesentlig mindre enn de gjorde for 10 år siden. Sannsynligvis skyldes dette ikke at fjellførerne har blitt svakere, men heller smartere, og at det er blitt et større fokus på å ta vare på kroppen sin.

Dersom man bruker justeringsmulighetene på sekken aktivt, kan sekken justeres til det terrenget man beveger seg i, mens man går. Slik kan man sørge for at kroppen til enhver tid belastes på mest hensiktsmessig måte, og at turen blir så komfortabel som mulig.

Noen råd for justering:

Under jevn gange i flatt terreng er det en fordel å stramme beltet og løse opp skulderstroppene, slik at man bærer mest på hoftene.

I motbakke strammes skulderreimene inn for at sekken skal sitte stabilt, men det kan være lurt å løsne på hoftebeltet, slik at det ikke er i veien når man lener seg fremover.

I nedoverbakke kan det også være hensiktsmessig å løsne på hoftebeltet for å spare legger og lår.

(bruk gjerne denne sjekklisten)

Husk, husk!

Sjekk selvsagt værmeldingen før du drar og pakk etter været.

Det er ingenting som heter dårlig  vær, bare dårlige klær !